CREATIVE THINKING

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca setia blog anakkita,semoga semua berada di dalam keadaan sihat sejahtera bersama keluarga tersayang.

 

selamay Hari Raya Haji

Ikhlas Daripada Kami Sekeluarga

Danial,Linda,Arissa,Ariana,Aliyya dan Danish

 

Ramai Ibubapa sekarang berpendapat bahawa untuk mengajar anakkita mempunyai minda kreatif bermula semasa mereka belajar di sekolah namun pemikiran kreatif anakkita sebenarnya bermula daripada peringkat awal lagi di rumah apabila mereka mula belajar untuk berdiri,berjalan atau mengambil sesuatu objek daripada persekitaran mereka tanpa bantuan kita.Bila anakkita mula membuat atau belajar sesuatu perkara dengan sendiri menggunakan deria mereka seperti melalui sentuhan ,merasa,mendengar dan melihat ini menunjukkan bahawa anakkita sudah mula menggunakan minda mereka untuk berfikir bagaimana sesuatu objek itu berfungsi dan apakan kesannya di berikan kepada mereka.

 

INGAT,

Satu –satunya organ dalam diri kita di mana ia berfungsi sejak kita lahir dan tidak akan berhenti sehingga kita mati malah ia juga tidak boleh di gantikan adalah OTAK kita,kerana ia adalah satu-satunya organ yang membantu kita untuk meneruskan hidup kita di dunia ini samada kita berjaya atau tidak sebagai seorang manusia.

 

 

DO YOU KNOW,

Brainstorming helps a child to have a creative mind and with knowledge and experience it makes that child a very competent person.

 

Sebagai seorang Ibubapa kita mempunyai banyak peluang untuk membina minda kreatif anakkita iaitu menggalakkan mereka untuk berfikiran terbuka dan membenarkan mereka untuk mencuba idea-idea atau membuat sesuatu perkara daripada pengalaman mereka sendiri tanpa bantuan dan kritikan kita.Rangsangan minda ini akan membina kreativiti minda anakkita untuk berkembang dan membantu mereka untuk mempunyai keupayaan bagi mengatasi sesuatu masalah atau berhadapan dalam sesuatu situasi yang baru apabila mereka menghadapinya sendiri.

Waktu yang paling baik bagi menggalakkan permikiran kreatif anakkita adalah apabila kita meluangkan masa bersama dengan mereka.Seperti waktu sebelum tidur,waktu makan atau dalam kereta semasa perjalanan di mana kita boleh bangkitkan sebahagian minda anakkita untuk berfikiran kreatif dengan soalan-soalan yang memberi rangsangan kepada perasaan ingin tahu mereka untuk mendapatkan lebih daripada satu jawapan bagi soalan tersebut.

Cara ini bukan sahaja menyeronokkan malah ia juga sangat berguna kepada anakkita kelak nanti kerena ia akan mengajar anakkita untuk mula belajar mencari jalan alternatif untuk menyelesaikan sesuatu tugasan dan ia juga akan membuka minda anakkita untuk mempunyai satu pemikiran flexibility dalam diri mereka di mana ia juga membolehkan mereka berfikiran positif untuk mencari alternatif lain bagi menyelesaikan masalah dalam subjek pendidikan mereka seperti sains dan matematik.

 

 

 

INGAT,

 Jika anakkita mempunyai kebolehan untuk berfikir secara kreatif maka dia mempunyai banyak kawalan keatas diri mereka sendiri dan anakkita juga mempunyai satu kelebihan untuk mempengaruhi orang lain dalam rekaannya dan memberi jalan penyelesaian bagi mengatasi masalah mereka serta mampu berfikiran waras mahupun dalam keadaan kecemasan.Oleh itu bantulah anakkita untuk mendapatkan kelebihan ini pada diri mereka supaya ia akan meluaskan minda mereka untuk melihat lebih banyak perkara daripada orang lain.

 

AKTIVITI-AKTIVITI YANG BOLEH MEMBINA PERMIKIRAN KREATIF ANAKKITA

1)      Bantu anakkita peka kepada deria persekitaran mereka seperti bila kita bersiar-siar di taman minta anakkita menutup mata mereka dan memberitahu kita kepada objek-objek yang mereka bersentuh atau kepada bunyi yang mereka dengar di taman itu.

2)      Apabila anakkita menggunakan buku atau peralatan dapur untuk bermain seperti membuat jambatan atau terowong ,Tunjukkan keriangan kita dan puji mereka keatas kebolehannya kerana ia akan menggalakkan kreativiti mereka untuk berkembang.

3)      Galakkan anakkita bermain dengan wraping paper untuk membalut hadiah,menampal di dinding sebagai wall paper atau membuat sesuatu bentuk daripadanya seperti permainan origami kerana ia akan membuka minda anakkita untuk belajar mengetahui cara lain selain daripada kegunaannya yang sebenar.

4)      Galakkan anakkita menggunakan kotak atau bekas lama sebagai satu tempat untuk menyimpan barang-barang mereka seperti buku,barang mainan,gambar atau trofi mereka kemudian gunakan ia sebagai satu topik perbincangan bersama anakkita di hujung minggu seperti Adik, Ingat tak bila kita ambil gambar ini ? atau teddy bear yang manakah kita mula –mula belikan untuk adik ? cara ini bukan sahaja meningkatkan ingatan mereka malah ia juga akan membantu anakkita dalam pertuturan mereka.

5)      Rangsangkan minda anakkita dengan soalan-soalan yang memberi keinginan mereka untuk ingin tahu serta mencuba mencari jawapan seperti apa yang kita boleh buat dengan kertas selain menulis ?, Apa yang kita boleh buat dengan duit syiling selain membeli gula-gula ?atau Apa kita boleh buat dengan sayur-sayuran selain memasak.

6)      Bayangkan kita dalam bilik gelap di  mana kita tidak boleh melihat langsung dan tanya anakkita deria manakah kita boleh gunakan untuk mencari jalan keluar dari bilik gelap itu.

 

 

 

MINI DATA,

Brainstorming is important because it is the first step in the process of creative problem solving. Creative solutions involve fluency ( Generating lot’s of ideas ) ,Flexibility ( Accepting the possibility of more than one answer to a problem or more than one use for an object ), Originality ( Creating ideas which unusual or different ) and Elaboration ( Taking an idea one step further) .

 

 

 

THOUGHTS FOR THE WEEK

“ An apple a day keeps doctor away”

REMEMBER

Our love keeps our children closer everyday .

 

 

 

NEXT UPDATE  15th  Sept 2017

 

 

 

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam