EXPOSURE ENCOURAGE CHILDS CURIOSITY

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog anakkita.Tinggal lagi sebulan lebih berakhirnya Tahun 2017,kami doakan semoga impian dan cita-cita anda semua tercapai dan beroleh kejayaan.Alhamdullilah syukur di atas semua yang telah di rancang olehnya.

 

Kebanyakkan Ibubapa zaman sekarang tidak sedar bahawa PENDEDAHAN pada peringkat awal kepada anakkita akan membina satu keinginan dalam diri mereka untuk ingin tahu kepada semua perkara yang berlaku atau bagaimana ia berfungsi dan kesan nya terhadap perubahan di sekeliling mereka.Pendedahan adalah satu perkara yang paling penting bagi anakkita kerana ia menggalakkan perasaan ingin tahu mereka untuk berkembang dan akan membuatkan mereka mempunyai satu keinginan untuk belajar kepada semua perkara yang berlaku di sekeliling mereka.Pendedahan dan perubahan ini akan membuat anakkita untuk ingin bertanya soalan –soalan yang mencungkil perasaan ingin tahu mereka seperti soalan yang bermula dengan perkataan KENAPA, BAGAIMANA, BILA, APA DAN DI MANA kerana mereka ingin tahu apa yang sedang berlaku di sekeliling mereka semasa membesar.

 

 

INGAT,

Jika kita selalu mendedahkan dan mengajar anakkita daripada peringkat awal lagi kepada semua perkara maka anakkita akan mempunyai peluang untuk menerima banyak ilmu serta ia juga boleh meningkatkan vocabulary dalam pertuturan mereka kerana pendedahan akan merangsangkan minda dan menggalakkan mereka untuk mencari jawapan kepada semua perkara.Ini adalah peringkat ketiga anakkita belajar dalam hidup mereka untuk mengenali diri dan persekitaran mereka selepas Deria Rasa dan Deria Sentuhan iaitu melalui Soalan.

 

ALWAYS REMEMBER,

The more we talk, the more they will say

The more we show, the more they will see

The more we teach, the more they will learn

 

Semasa Arissa dan Ariana masih kecil lagi ,kami selalu mendedahkan mereka kepada semua perkara seperti Bahasa, Persekitaran serta ilmu Akhirat dan Dunia.Pendedahan ini membolehkan Arissa dan Ariana tahu banyak perkara serta boleh faham lebih dari dua bahasa berbanding dengan kanak-kanak yang sebaya dengan mereka.

Sewaktu anakkita membesar pendedahan memainkan satu peranan penting dalam hidup mereka untuk belajar mengenali semua perkara melalui SOALAN kerana pendedahan akan mencungkil perasaan ingin tahu mereka untuk bertanya soalan-soalan dan jawapan daripada soalan-soalan tersebut akan merangsangkan minda mereka untuk berkembang dan daripada rangsangan ini anakkita akan mempunyai satu pemikiran yang positif dan kreatif serta mempunyai keupayaan untuk menyelesaikan masalah dan rintangan dengan mudah malah ia juga mengajar anakkita untuk menilai sesuatu perkara itu samada ia baik atau buruk kepada mereka.Tetapi malangnya ramai di antara kanak-kanak pada masa sekarang masih lagi tidak mendapat Pendedahan,Perhatian dan Rangsangan yang sewajarnya dan ini akan menjadikan mereka untuk tidak suka bertanya soalan-soalan yang mencungkil perasaan ingin tahu mereka.Perkara ini akan menyebabkan anakkita tidak tahu bagaimana dan tidak mempunyai satu keinginan untuk belajar dalam diri mereka kepada semua perkara.

 

 

 

SAINS adalah satu subjek yang luas dan penting kerana ia bersangkut paut kepada segala benda dalam hidup manusia dan ramai daripada kita kurang selesa dengan subjek ini kerana perkataan sains sahaja sudah memberi satu imej seperti makmal, ujikaji, kimia,teori yang merungsingkan dan satu subjek yang susah untuk di faham .Tetapi pada hakikatnya kita semua tahu dan boleh mengajar perkara-perkara yang berkaitan dengan sains lebih banyak daripada apa yang kita sangka kerana kita sentiasa berurusan dengannya seperti kelengkapan rumah, persekitaran alam dan dalam kehidupan manusia.Kita sebagai Ibubapa boleh berkerjasama dan membantu anakkita untuk membina minat mereka dalam sains serta memberi keyakinan kepada kebolehan mereka untuk mempelajarinya.

 

 

MINI DATA,

Sebagai seorang Ibubapa apa yang kita perlu lakukan adalah memberi galakkan kepada anakkita untuk bertanya SOALAN,mendapatkan PERHATIAN ,memberi PENERANGAN ,MENILAI ,dan MENGUJI kerana ini semua akan memberi anakkita satu rangsangan untuk mempunyai satu keinginan untuk belajar serta mempunyai keyakinan dalam diri mereka untuk mencuba sesuatu perkara yang baru.

 

CONTOH,

 

SOALAN – Apabila kita bersiar-siar di taman cuba tanya kepada anakkita soalan-soalan yang mencungkil perasaan ingin tahu mereka seperti Kenapa daun daripada pokok ini gugur ? atau Apa burung akan buat dengan ranting-ranting pokok yang di ambilnya ?. Cuba memberi penjelasan yang mudah dan ringkas selepas itu tanya pendapat mereka.

 

 

PERHATIAN – Selalunya anakkita suka pergi dan pegang apa sahaja yang mereka melihat di persekitarannya, Akan tetapi anakkita yang berumur 3 tahun akan belajar untuk berdiri dengan senyap jika pada mulanya mereka melihat seekor burung dan cuba mendekatinya dan burung tersebut terbang selepas mencuba beberapa kali untuk mendekatinya.Anakkita akan belajar untuk berdiam diri di tempatnya supaya mereka boleh memperhatikan burung tersebut.Apabila kita mendapat peluang kedua bersama dengan anakkita untuk melihat burung cuba berlutut sebelah anakkita dan bisik di telinganya seperti kita sedang berkongsi satu rahsia dan minta anakkita untuk memberi perhatian kepada burung sambil tanya soalan seperti Bagaimana burung itu boleh terbang ? atau   Apa yang burung suka makan ?. Kemudian galakkan anakkita untuk berkongsi pengalaman ini kepada semua ahli keluarganya.

 

PENERANGAN  – Perkara yang paling penting dalam Sains dan Komunikasi adalah untuk belajar menerangkan sesuatu perkara .Kita boleh membantu anakkita menyedari kepada pelbagai ciri-ciri objek melalui soalan seperti Batu itu warna apa ? , Batu itu ringan atau berat ? atau apabila di sentuh adakah batu itu sejuk atau panas ?

 

MENILAI -   Untuk menilai sesuatu ukuran kepada sesuatu objek dari segi panjang, lebar, tinggi atau berat bukanlah satu kemahiran yang senang untuk di pelajari oleh anakkita yang masih kecil lagi tetapi kita boleh menggunakan cara-cara yang mudah mengajar anakkita seperti menggunakan tangan untuk mengukur lebar meja makan atau menggunakan kaki untuk mengukur jarak antara pintu ke meja kepada ukuran kaki persegi walaupun anakkita tidak boleh mengukur dengan betul.Apa yang penting adalah kita mengenalkan mereka kepada konsep ukuran tersebut.

 

MENGUJI – Untuk menguji kebolehan anakkita bukanlah satu perkara yang mudah tetapi dengan kesabaran dan ketekunan kita pasti anakkita akan berjaya kelak nanti.Ingat tanpa sedar bila kita banyak bersabar kita sebenarnya banyak belajar.Contoh, Apabila anakkita mengambil sudu dan memukul semua objek di rumah untuk mendengar bunyi-bunyi yang berbeza .Perbuatan ini akan membuat kita marah dan tidak tahan dengan kerenahnya tetapi jika kita berdiam dan berfikir kenapa anakkita berbuat demikian kita akan sedar bahawa anakkita sebenarnya belajar untuk faham kegunaan sudu tersebut di mana sudu itu boleh di gunakan untuk mengambil makanan dan ia juga boleh di gunakan sebagai satu alat untuk mengeluarkan bunyi-bunyi yang berbeza jika ia di pukul pada objek-objek yang berbeza.

 

 

 

INGAT,

Hampir semua perkara yang berkaitan dengan sains akan meminatkan anakkita kerana ia menimbulkan satu kemusykilan pada diri mereka untuk bertanya soalan dan menggalakkan perasaan ingin tahu mereka berkembang lagi.Jika kita menggalakkkan anakkita untuk bertanya soalan tetapi kita TIDAK membenarkan mereka untuk membandingkan atau menguji sesuatu teori sendiri kepada semua perkara.Maka dengan secara tidak langsung kita menghalang perasaan ingin tahu anakkita daripada berkembang di mana selama ini kita berusaha untuk membinanya.

 

MINI DATA,

 Simple chemistry experiments will intrigue children and the introduction of basic physics concepts can start children considering things in a new light. A child can discover many basic concepts of science by simply playing with building sets of blocks and logs. Science can also help dispel a child’s fears of things like thunder or bugs, if you will make a point of studying the animal or phenomenon. The more a child understands something the less he will fear it.

 

 

 

 

THOUGHTS FOR THE WEEK

 

An adult and a child share one common thing in life and that is CURIOSITY

REMEMBER

Curiosity helps one to discover and learn new things in life.

 

 

 

NEXT UPDATE 16th Dec 2017

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam