PARENTS ARE ROLE MODAL

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca setia blog anakkita,Terlebih dahulu kami mengucapkan Selamat menyambut Bulan Ramadhan kepada semua Umat Islam dan Alhamdullilah semoga kita di berikan kesabaran dalam menjalani ibadah puasa tahun 2017.

 

RAMADHAN

 

“RAMADHAN BULAN BERIBADAH,

KAMI SEKELUARGA MEMOHON

MAAF DAN SEMOGA KITA MENDAPAT KEBERKATAN

DAN HIDAYAH PADA RAMADHAN TAHUN INI.

 

 

IMG-20170401-WA0008

 

Di bulan yang mulia ini marilah kita memaafkan kesilapan yang lepas,mengeratkan silatulrahim kita dan bersyukur kepada rezeki yang dilimpahkan oleh ALLAH S.W.T kepada kita.

***Berbanyakkan amalan ibadah kita pada bulan ramadhan ini semoga ALLAH berkati hidup kita semua.AMIN.

 

Ibubapa adalah seorang guru dan Role Modal yang baik kepada anakkita untuk belajar tatatertib dan sopan santun.Kita juga harus menunjukkan satu teladan yang baik dalam didikan kita kepada anakkita supaya mereka menjadi seorang anak yang soleh dan solehah.Mengajar anakkita untuk mempunyai akhlak yang mulia dan kelakuan yang baik bukanlah satu perkara yang sukar namun ia juga bukan satu perkara yang mudah kerana apabila anakkita membesar mereka dikelilingi oleh pelbagai pendedahan dalam pembelajaran harian mereka seperti dirumah,disekolah,ditempat awam atau daripada kawan-kawan mereka.

 

Jika kita tidak menjalankan peranan kita sebagai seorang Ibubapa dan tidak mengambil berat tentang pembelajaran harian mereka seperti:

1)      Tidak  memberi perhatian kita semasa anakkita membesar

2)      Tidak membetulkan sesuatu kesilapan anakkita dalam pertuturan ataupun kelakuan mereka

3)      Tidak memberi penjelasan yang sewajarnya kepada soalan-soalan ingin tahu anakkita

4)      Tidak menunjukkan kasih sayang kita kepada anakkita

5)      Tidak saksama dan adil dalam didikan kita

 

Secara tidak langsung perkara ini akan menyebabkan anakkita memberi perhatian mereka kepada pendedahan persekitaran mereka untuk belajar dengan sendiri kepada sesuatu perkara atau kelakuan yang tidak baik walaupun anakkita mempunyai daya pemikiran dan minda yang tajam untuk belajar semua perkara NAMUN MEREKA MASIH TIDAK BOLEH MEMBEZAKAN SESUATU PERTUTURAN ATAU KELAKUAN ITU SAMADA  IA BAIK ATAU BURUK . Mereka hanya akan mengetahuinya jika sesuatu perbuatan itu tidak baik apabila kita menegurnya.

Ini kerana anakkita mempunyai satu perasaan ingin tahu dalam diri mereka dimana perasaan ini akan mewujudkan satu keinginan untuk ingin tahu apa yang sedang berlaku di persekitaran mereka semasa membesar dan jika kita tidak mengambil peluang ini untuk mengajar mereka kepada kelakuan yang baik daripada peringkat awal lagi maka IA AKAN MENJADI SATU PERKARA YANG SUKAR KEPADA KITA UNTUK MENANAM SIFAT-SIFAT  YANG BAIK KEPADA ANAKKITA KELAK NANTI.

 

 

 

INGAT,

Anakkita belajar 50% dunia mereka melalui pendedahan daripada persekitaran mereka dan selebihnya melalui pengajaran daripada kita sebagai guru mereka yang pertama.

 

 

AMALAN-AMALAN YANG BAIK DI MANA ANAKKITA BOLEH MENCONTOHI DARIPADA KITA

 

1) Selalu menunjukkan kasih sayang kita dan menghormati orang tua kita

-Amalan ini akan mengajar anakkita walaupun kita sudah tua namun kita masih menghormati dan menyayangi  kedua ibubapa kita.

 

2)    Menyiapkan sesuatu tugasan atau membuat sesuatu permintaan yang diberikan oleh pasangan kita mahupun daripada anakkita dengan rela hati.

-Amalan ini akan memberitahu anakkita bahawa ibubapa juga menunaikan permintaan mereka dan secara tidak langsung mengajar anakkita untuk mempunyai satu tanggungjawab dalam diri mereka .

 

3) Menggunakan pertuturan bahasa yang betul dalam perbualan harian kita dan pengajaran kita dengan anakkita.

-Amalan ini bukan sahaja meningkatkan vocabulary anakkita malah mengajar mereka penggunaan bahasa yang betul untuk berkomunikasi .

 

4) Selalu menggunakan perkataan “Please dan Thank You” apabila anakkita membuat sesuatu permintaan kita dengan rela hati dan MEMINTA MAAF jika kita membuat kesilapan atau mengasari anakkita walaupun mereka hanya berumur 3 tahun.

-Amalan ini akan mengajar anakkita belajar menggunakan perkataan yang betul dalam permintaan mereka malah ia juga memberitahu mereka bahawa walaupun orang dewasa tidak semestinya betul dalam semua perkara.

 

5) Jika terpaksa menghukum anakkita atas kedegilan mereka kita harus menerangkan kepada mereka mengapa kita mengambil tindakan seperti berikut.

-Tindakan dan penjelasan kita akan memberitahu anakkita bahawa sesuatu kesalahan itu mempunyai balasan dan akibatnya.

 

6) Dalam pertengkaran kita tidak menengking atau menggunakan perkataan-perkataan kesat kepada pasangan kita di depan anakkita tetapi kita berbicara untuk menyelesaikan sesuatu masalah kita

-Keadaan ini akan mengajar anakkita bahawa sesuatu pertengkaran atau perselisihan faham boleh diselesaikan dengan cara damai tanpa menyakiti perasaan kita.

 

7) Sentiasa berbincang dalam semua pembelian kita sambil menunjukkan kepada anakkita cara-cara untuk menyimpan wang lebihan kita.

-Cara ini akan mengajar anakkita untuk berjimat cermat dan mempunyai tabiat suka menyimpan daripada peringkat awal dan ia juga membantu anakkita dalam pengurusan kewangan mereka kelak nanti.

 

8 ) Sentiasa menghargai usaha anakkita dan memberi pujian kepada kejayaan mereka dalam semua perkara.

-Amalan ini akan mengajar anakkita untuk mempunyai satu semangat untuk terus mencuba dalam usaha mereka serta ia juga memberi satu keinginan untuk berjaya dalam hidup mereka.

 

9) Sentiasa meluangkan masa kita untuk berbual,bermain dan mengajar anakkita.

-Amalan ini akan merapatkan silaturrahim kita dengan anakkita dan mengajar kita untuk saling mengenali dan percaya antara satu sama lain dengan lebih mendalam lagi malah ia juga akan membantu untuk memperbaiki kesilapan masing-masing.

 

10) Tunjukkan anakkita kepada amalan-amalan yang baik seperti Mendirikan Solat,Berpuasa,Memberi Sedekah kepada orang fakir dan miskin,Memberi Pertolongan kepada yang memerlukan,Membaca Buku,Berkongsi Makanan atau Ilmu dan Suka Membantu antara satu sama lain.

-Amalan-amalan ini akan membantu anakkita dalam perjalanan hidup mereka kerana amalan-amalan ini anakkita tidak akan belajar melalui buku tetapi daripada kita sebgagai ibubapa mereka dan amalan-amalan ini juga yang menjadikan anakkita seorang ibubapa yang baik apabila mereka mengajar anak mereka satu hari nanti.

 

 

ARISSA PHOTO

 

ARIANA PHOTO

 

MINIDATA,

Anakkita hanya muda sekali sahaja dalam hidup kita dan jika kita terlepas peluang ini untuk membuat perkara yang betul maka kita akan menyesal seumur hidup kita nanti.

 

 

 

 

THOUGHTS FOR THE WEEK

“A seed needs rain and shine to grow”

 REMEMBER

 “A child needs love and guidance from us to

become a  person.”

 

NEXT UPDATE  15th  MAY  2017

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam